De eerder aangekondigde reorganisatie bij Rabobank kost de komende 2 jaar 3000 banen bij de lokale banken van het concern. 

Dat maakte Rabobank donderdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. Een groot aantal lokale banken sluit de komende jaren de deuren. 

De aanscherping van de regels voor de hypotheekrenteaftrek heeft de vraag naar nieuwe hypotheken in de eerste maanden van dit jaar weggevaagd, zo liet financieel directeur Bert Bruggink van Rabobank donderdag weten in een toelichting op de jaarcijfers van zijn bank.

Rabobank wil de dienstverlening veel meer richten op het internetbankieren, onder meer via smartphones. De operatie moet ervoor zorgen dat de kosten van de bank fors omlaag gaan.

Rabobank heeft last van de slechte economie en de aanhoudende malaise op de woningmarkt.

Herstel

Daar voorziet de bank pas in 2014 weer herstel. Daarnaast nemen de kosten voor de bank toe, onder meer door de recent ingevoerde bankenbelasting.

Rabobank heef zijn winst vorig jaar met 20 procent zien dalen en zal in 2013 grote moeite hebben om een verdere afname te voorkomen.

De nettowinst van Rabobank daalde vorig jaar met ruim een half miljard euro tot 2,1 miljard euro. De winst van het binnenlandse bankbedrijf zakte daarbij met 30 procent tot 1,3 miljard euro.

Bouw

Door de moeilijke economische omstandigheden hebben bedrijven in onder meer de bouw, de middenstand, de glastuinbouw en het transport het bijzonder moeilijk, waardoor Rabo grotere voorzieningen moest treffen voor verliezen op kredieten aan die bedrijven. Die reserveringen liepen met 681 miljoen euro op tot ruim 1,3 miljard euro. 

De bank verstevigde vorig jaar zijn kapitaalpositie en wist de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen (de zogeheten core tier 1-ratio) te verbeteren tot 13,2 procent.

Die verhouding wil Rabo opvoeren naar 14 procent, wat betekent dat de reserves de komende tijd sterker moeten groeien dan de kredietverlening.

Kredietverlening

De kredietverlening aan private cliënten groeide vorig jaar slechts met 2 procent. Die groei kwam vooral door de opname in het concern van Friesland Bank. Die zorgde ook voor de groei in de aan de bank toevertrouwde middelen, die met 1 procent klommen tot 334 miljard euro.

Particuliere spaarders brachten met 150 miljard euro 7 procent meer geld naar Rabobank dan in 2011.

Libor

Internationale toezichthouders doen nog altijd onderzoek naar de rol van Rabobank in het internationale Liborschandaal. De bank gaf in dat verband nogmaals aan dat een schikking ''aannemelijk’’ is. De hoogte van de boete kan volgens Rabo op dit moment ''niet betrouwbaar worden geschat’’.