AMSTERDAM - Enkele Europese effectenbeurzen wisten dinsdag een lagere opening om te zetten in winst. De beurzen volgden eerst Wall Street, dat maandag 1,4 procent lager eindigde. Tegen het einde van de ochtend sloeg de stemming om. Alleen Amsterdam deed niet mee, De belangrijkste graadmeter AEX noteerde in Amsterdam tegen het einde van de ochtend een stand van 519,46 punten. Dat is een daling met 0,44 procent.

Bekijk video

Dinsdagochtend vroeg maakte olieconcern Shell bekend dat het in de Verenigde Staten eigenaar wordt van Pennzoil-Quaker State. Daarvoor legt het bedrijf 1,8 miljard dollar dollar op tafel. Beleggers reageerden in eerste instantie negatief. Tegen de middag noteerde het fonds 0,17 procent lager op 60,45 euro.

Kabelbedrijf KPNQwest voerde de lijst van stijgers aan met een plus van ruim 2 procent op 3,94 euro. Van der Moolen was goede tweede met 1,2 procent winst op 33,70 euro. Onderaan de lijst bungelde makelaar in marketinginformatie VNU. Het fonds daalde ruim procent op 35,53 euro.

MidKap

De MidKap-index daalde fractioneel met 0,25 procent tot 514,24 punten. Supermarktbedrijf Laurus was de sterkste daler met een verlies van bijna 6 procent op 1,58 euro. Bouwbedrijf IHC Kaland was de sterkste stijger met een winst van 2,7 procent op 56,50 euro.

Volgens een handelaar waren er geen spannende zaken op de beurs. "Er gebeurt niets verrassends." Alleen kon de handelaar zich wel vinden in de koersdaling van voetbalclub Ajax op de lokale markt. Het fonds zakte bijna 5 procent op 4,84 euro. "Richard Witschge komt terug bij Ajax. Dat is heel slecht nieuws."

Europa

Van de grote beurzen in Europa stond die van Londen 0,1 procent in de min. Parijs was 0,15 procent hoger. Hier hield France Télécom de boel overeind met een koersstijging van 3,2 procent na de aankondiging dat het zijn ruzie met het Duitse MobilCom bijna heeft bijgelegd.

De beurs van Frankfurt was nog geen 0,1 procent hoger. In de ochtend was bekendgemaakt dat de Ifo-index, die het vertrouwen van het bedrijfsleven in de economie weergeeft, deze maand sterker is gestegen dan was verwacht. Hier was het energieconcern Eon de grootste stijger met een koerswinst vasn 2 procent.

De euro stond rond het middaguur op 0,8740 dollar en was daarmee wat lager dan de 0,8770 dollar van kort na aanvang van de handel. Verder deed de euro 0,6155 pond sterling, nauwelijks anders dan eerder op de ochtend.