Europa gaat de bonussen van bankiers aan banden leggen. Bankiers mogen vanaf volgend jaar nog maximaal één jaarsalaris als bonus incasseren.

Aandeelhouders mogen bankiersbonussen nog wel verdubbelen. EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben woensdagavond eindelijk een akkoord over de maatregelen bereikt, meldde de CDA-fractie.

Aan de deal gingen tien maanden van moeizame onderhandelingen vooraf. Vooral Groot-Brittannië met zijn grote financiële sector lag dwars en weigerde in eerste instantie de bonussen te beperken.

Daarop werd besloten dat bonussen in principe beperkt worden tot één jaarsalaris, maar dat aandeelhouders de mogelijkheid moeten krijgen om bestuurders twee jaarsalarissen aan bonus toe te kennen.

Strengere regels

Europa beperkt niet alleen de bonussen, maar stelt ook strengere kapitaaleisen aan banken. Dat moet het vertrouwen in de banken herstellen. De regels gelden vanaf 2014 voor alle circa 8.300 banken in de Europese Unie.

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat banken tegenvallers zelf kunnen opvangen, zodat ze in crisistijd niet afhankelijk zijn van belastinggeld zoals de afgelopen jaren regelmatig gebeurde in Europa. Banken moeten verplicht hun buffers vergroten, zodat ze een 'appeltje voor de dorst' hebben.

Lidstaten mogen de hoogte van een aantal van deze kapitaalbuffers zelf bepalen. Wel staat vast dat systeembanken, die te belangrijk zijn om failliet te gaan, meer geld achter de hand moeten houden dan kleinere banken.