Het kabinet verwacht de komende jaren netto minder geld aan Brussel te betalen. In de periode 2014-2020 dalen de afdrachten aan de Europese Unie en stijgen de inkomsten uit de EU. 

Daardoor draagt Nederland jaarlijks netto 0,39 procent van de binnenlandse economie af aan de EU. In de voorgaande periode ging het nog om 0,41 procent. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer.

Nederland draagt in zeven jaar tijd 48,1 miljard euro af aan de EU, tegenover 49,9 miljard euro in de voorgaande periode. 14,8 miljard euro vloeit vervolgens weer terug naar Nederland, onder meer in de vorm van landbouwsubsidies. Eerder kwam 14,4 miljard euro terug naar Nederland.

Hoeveel Nederland daadwerkelijk terugkrijgt, is afhankelijk van de mate waarin Nederlandse bedrijven de komende jaren Europese subsidies aanvragen.

Eerder deze maand werd een akkoord gesloten over de meerjarenbegroting van de EU. Het budget is voor het eerst in de geschiedenis naar beneden gegaan. Nederland behoudt in het akkoord zijn eerdere korting van ongeveer een miljard euro per jaar.

Nog geen conclusies

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt reageert kritisch op de cijfers. Hij zegt tegenover NU.nl dat de cijfers nog nadere toelichting nodig hebben. Op basis van deze cijfers kunnen er volgens Omtzigt nog geen conclusies getrokken worden.

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over de Nederlandse afdracht aan Brussel.