UTRECHT - De topman van de Nederlandse Spoorwegen, Aad Veenman, had wel verwacht dat zijn personeel actie zou gaan voeren wegens de plannen om de internationale verkooploketten te sluiten. "We hebben ons dat gerealiseerd", zei hij maandag in Utrecht, waar enkele tientallen medewerkers van NS Internationaal protesteerden tegen de voorgenomen sluiting.

Volgens het personeel laat Veenman de internationale divisie langzaam doodbloeden. De verkoop van internationale kaartjes loopt grotendeels via de balies. Als deze verdwijnen, lopen de reizigers ook weg, aldus de werknemers.

De NS'ers hebben de laatste weken 25.000 handtekeningen verzameld van passagiers die de plannen van de directie niet zien zitten. Veenman kreeg deze maandagochtend overhandigd.

De topman zei begrip te hebben voor de actie, zeker gezien de onzekerheid waarin het personeel verkeert. Hij benadrukte echter dat het zeker niet de bedoeling is om NS Internationaal op te doeken. "Er moet iets gebeuren bij deze verliesgevende divisie."

Volgens Veenman heeft de NS ervoor gekozen om zo vroeg mogelijk het personeel te betrekken bij de plannen. Daar waren de aanwezige werknemers het niet mee eens. "We kregen te horen dat de balies dichtgaan en verder is ons niks gevraagd", zei een van hen. Ook de bonden waren ontevreden met de reactie die de bestuursvoorzitter maandag gaf. "Geef nou eens duidelijkheid", eiste FNV-bestuurder R. Berghuis van Veenman.

Om 12.00 sluit het personeel een halfuur de internationale verkooploketten. "Ik hoop dat de reizigers begrip hebben voor deze actie", zei Veenman.