Een vrijhandelszone met de Europese Unie is een prioriteit voor de Amerikaanse president Barack Obama. De vrijhandel moet aan beide kanten van de Atlantische Oceaan tot meer banen en economische groei leiden.

Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dinsdag na gesprekken in Berlijn met bondskanselier Angela Merkel en minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle.

"Wij denken dat een vrijhandelszone de Europese economie kan optillen en onze economie kan versterken", stelde Kerry in de Duitse hoofdstad. De EU en de VS besloten eerder deze maand te gaan onderhandelen over een vrijhandelszone.

Het idee van een vrijhandelszone tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie wint de laatste tijd aan steun. De Amerikaanse president stelde dat 'vrije en eerlijke handel over de Atlantische Oceaan zorgt voor miljoenen goedbetaalde Amerikaanse banen'. Ook Duitsland is een groot voorstander van de handelszone.

Snel en soepel

Minister Westerwelle sprak dinsdag de hoop uit dat de daadwerkelijke onderhandelingen al in de zomer kunnen beginnen. "We hebben een mogelijkheid die we moeten grijpen in het belang van economische groei en van banen", stelde de minister. Het is echter de vraag of de onderhandelingen snel en soepel gaan verlopen. Vooral de landbouw is een heikel onderwerp.

Kerry deed Duitsland als tweede land aan in een rondgang langs negen landen. De nieuwbakken minister begon zijn trip in Groot-Brittannië en maakt in Frankrijk zijn derde stop. Dat laatste land is een stuk minder enthousiast over vrijhandel.