Het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk en Isala klinieken Zwolle blijven zelfstandig. Een geplande fusie is afgeketst, meldden de instellingen dinsdag.

De verschillende medische maatschappen binnen de ziekenhuizen moesten eerst fuseren, waarna vervolgens de besturen één zouden worden.

Voor een aantal maatschappen kwam de fusie te vroeg, meldde een woordvoerder uit Harderwijk. ''Nu we er medisch inhoudelijk niet uitkomen, is een fusie van de baan.''

Beide ziekenhuizen praten sinds 1,5 jaar over een fusie. De instellingen delen al een pathologisch lab en werken samen op gebied van cardiologie en spoedeisende hulp.

Samenwerking

Die samenwerking blijft overeind, aldus de woordvoerder. Ook wordt gedacht aan verdere samenwerking waarbij St Jansdal en Isala zelfstandig blijven.

De Zwolse instelling heeft 994 bedden en er werken circa 5400 medewerkers. St Jansdal is met 341 bedden en 1800 medewerkers beduidend kleiner.

De voorgenomen fusie leidde eind vorig jaar nog tot Kamervragen, gesteld door de SP. Volgens deze partij was er helemaal geen noodzaak voor beide instellingen om samen verder te gaan.