De vakbonden hebben alle bouwvakkers opgeroepen donderdag te staken

WOERDEN - Bouwvakkers leggen dinsdag voor de zesde achtereenvolgende dag het werk neer. Er wordt volgens een woordvoerder van FNV Bouw in elk geval actie gevoerd in De Bosch, Leidschendam, Oosterhout en Zwolle. "Daar komt nog een aantal extra locaties bij", aldus een woordvoerder. "Die moeten zich nog melden."

Voor donderdag hebben de vakbonden alle bouwvakkers opgeroepen te staken. In de Utrechtse Jaarbeurs heeft een landelijke actiebijeenkomst plaats waar de bonden zo'n 15.000 werknemers verwachten. Sprekers zijn onder anderen voorzitter D. Terpstra van CNV en vice-voorzitter K. Roozemond van de FNV.

Met de acties willen de bonden werkgevers dwingen te onderhandelen over een nieuwe CAO voor de circa 180.000 bouwvakkers. "Vooralsnog hebben wij niets vernomen uit werkgevershoek", aldus de vakbondsman.

Galgenwaard

De staking van bouwvakkers in het Utrechtse stadion Galgenwaard is door de bonden afgeblazen. De werkzaamheden worden woensdag hervat, een dag eerder dan aangekondigd. Dat heeft een woordvoerster van bouwbedrijf Midreth en een zegsman van FNV Bouw dinsdag bekendgemaakt.

Midreth, de hoofdaannemer van de verbouwing van het stadion, heeft in een brief aan de werkgeversorganisaties aangedrongen op overleg op korte termijn om het conflict tussen werkgevers en werknemers in de bouw op te lossen. De bonden hebben vervolgens hun leden opgeroepen het werk woensdag te hervatten.

De verbouwing van de Galgenwaard, de thuisbasis van FC Utrecht, staat onder grote tijdsdruk. Begin september moet FC Utrecht de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen spelen. Dat kan alleen als de zuidtribune, waar nu aan gewerkt wordt, klaar is. Om de planning te halen wordt inmiddels ook in de weekeinden doorgewerkt.

/ECONOMIEWeer acties in de bouw