Vanaf 2015 schakelen alle Nederlandse supermarkten over op een kippenras dat trager groeit dan de plofkip. 

Ook krijgen de vleeskippen vanaf dat jaar meer ruimte en afleiding, zegt de brancheorganisatie voor supermarkten CBL. In 2020 moet de omschakeling voltooid zijn. 

De nieuwe kip moet maximaal vijftig gram per dag in gewicht toenemen. Bij de plofkip is dat 65 gram. Een trager groeiende kip is daarbij "robuuster en daardoor minder gevoelig voor ziekte", aldus het CBL.

In 2015 moet het aantal kippen per vierkante meter met 10 procent zijn verlaagd. Ook krijgen de beesten meer strooisel en meer graankorrels en strobalen om de verveling te verdrijven.

Het licht blijft dan zes uur uit zodat de nacht voor de kippen langer duurt. Nu blijft het licht nog maar vier uur uit. Supermarkten, slachterijen en pluimveehouders hebben hier maandagavond afspraken over gemaakt.

Antibiotica

Verder zijn afspraken gemaakt over het gebruik van antibiotica. "Ook willen we de milieudruk zo laag mogelijk houden. Dat is een hele opgave omdat die toeneemt zodra je meer aandacht geeft aan het welzijn van de kippen", zegt een woordvoerder van het CBL.

Vorig jaar kwamen supermarkten al overeen dat de plofkip in 2020 niet meer wordt verkocht. Nu is een plan gemaakt hoe wordt overgeschakeld.

Flauwekulsaus

Wakker Dier is niet overtuigd van de maatregel van de Nederlandse supermarkten. ''Plofkip in flauwekulsaus'', reageerde de organisatie.

''Het wordt nu 18 in plaats van 20 kippen per vierkante meter (per kip een extra oppervlakte ter grootte van een smartphone), nooit naar buiten en een paar dagen langer leven. En dat laatste pas in 2020'', concludeert Wakker Dier.

De organisatie vindt dat de supermarkten sneller moeten overschakelen, maar dat is volgens het CBL niet haalbaar omdat het overschakelen op een ander ras tijd vergt.

Duurder

De nieuwe regels zorgen er volgens de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (NEPLUVI) voor dat kippenvlees 1,50 euro per kilo duurder wordt. Volgens de voorzitter van de vereniging gaat de industrie dit geld niet ophoesten. "De consument gaat betalen", zegt hij tegenover RTL.

Supermarktketen Deen kondigde eerder aan uiterlijk in 2014 geen plofkip meer te verkopen. Unilever, Johma, Olvarit en Struik zegden ook toe te stoppen met plofkip.