ROTTERDAM - De aandeelhouders van Rodamco North America (RNA) zijn maandag in grote meerderheid (88 procent) akkoord gegaan met de verkoop van het vastgoedfonds aan Westfield, Simon en Rouse. De op de buitengewone vergadering aanwezige aandeelhouders vertegenwoordigden 57 procent van het totale aandelenbezit.

Met de instemming van de aandeelhouders kwam er een einde aan zeven maanden rumoer rond Rodamco NA. De activa van het fonds, voornamelijk Amerikaanse winkelcentra, worden per 1 mei overgedragen aan de drie kopers. Die betalen daar per aandeel 55 euro voor.

De machtsstrijd om Rodamco ontstond vorig jaar toen pensioenfonds ABP een belang van 24 procent verkocht aan het Australische Westfield. Dat wilde daarop het management van Rodamco vervangen. Om dat te voorkomen wierp de directie van Rodamco een beschermingswal op door een stichting op te richten die met nieuwe aandelen de macht van Westfield indamde.

Ondernemingskamer

De strijd verplaatste zich vervolgens naar de Ondernemingskamer bij het gerechtshof in Amsterdam, die uiteindelijk op verzoek van Westfield een onderzoek instelde. Die procedure leek echter te eindigen met een sisser omdat ondertussen Rodamco de verkoop van de winkelcentra overeenkwam met de Amerikaanse bedrijven Rouse en Simon. Later sloot Westfield zich bij die twee aan.

Vrijdag oordeelde de Ondernemingskamer echter alsnog dat er sprake was van wanbeleid bij Rodamco, vooral bij de oprichting van de beschermende stichting.

Kritiek

De aandeelhouders lieten zich maandag regelmatig kritisch uit over de directie. Het meest kritische geluid kwam van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Die vond onder meer dat de vergadering had moeten worden uitgesteld omdat de aandeelhouders onvoldoende informatie hadden kunnen krijgen, onder meer door het ontbreken van het jaarverslag.

Tevens wilde de VEB graag de toekomstverwachting voor de komende jaren van Rodamco horen als de verkoop niet door zou gaan. Na een korte schorsing wilde Rodamco slechts een verwachting voor dit jaar uitspreken. Die verwachting verwacht is, met als voorwaarde van gelijkblijvende economische omstandigheden, dat de winst over het jaar 2002 in lijn zal zijn met of licht hoger zal uitkomen de winst over het jaar 2001, te weten 228 miljoen dollar.

Dat uiteindelijk 88 procent van de vergadering zou instemmen met de verkoop, kwam voor niemand onverwacht. "We hadden zelf al op 85 procent gerekend", zei VEB-voorzitter P. de Vries na de stemming. Ook het Nederlandse bestuurslid T. Koster van Rodamco toonde zich niet verrast over de uitslag. "Het was gezien de omstandigheden gewoon een goed bod en dat hebben de aandeelhouders ook begrepen", stelde Koster.

/ECONOMIE'Directie Rodamco voerde wanbeleid'