WASHINGTON - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei voor de derde maand op rij flink toegenomen. Het aantal arbeidsplaatsen, exclusief de landbouw, steeg met 248.000. Analisten hadden gerekend op een wat minder sterke groei van .000 à 220.000.

Het percentage werklozen bleef ondanks de toename van het aantal banen staan op 5,6 als gevolg van groei van de geregistreerde beroepsbevolking.

Uit de vrijdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijkt dat de ook al sterke groei van het aantal arbeidsplaatsen in april en maart opwaarts is herzien met in totaal 74.000. Daarmee komt het aantal voor de periode maart-mei op 947.000, het hoogste voor een driemaandelijkse periode sinds de zomer van 2000.

In de eerste twee maanden van dit jaar was de toename van de werkgelegenheid een stuk geringer. De cijfers voor mei sterken analisten in hun verwachting dat de Amerikaanse centrale banken op juni tijdens een tweedaagse periodieke vergadering zullen besluiten tot een verhoging van de rente met 0,25 procentpunt.

De groei van de economie en de werkgelegenheid lijkt niet zo uitbundig dat een renteverhoging met een half punt erin zit. Het belangrijkste officiële rentetarief in de VS staat sinds vorig jaar juni op 1 procent, het laagste peil in 46 jaar.