HOUSTON - Shell wordt in de Verenigde Staten eigenaar van Pennzoil. De oliemaatschappij betaalt voor de overname 1,8 miljard dollar, zo is maandag bekendgemaakt. Pennzoil is de grootste producent van smeermiddelen zoals motorolie.

De Amerikaanse afdeling van Shell betaalt 22 dollar per aandeel. Dat is een premie van 42 procent boven de slotkoers van maandag in New York. Pennzoil is gevestigd in Houston en had eind vorig jaar een schuld van 1,1 miljard dollar. Die wordt ook door Shell overgenomen.

De overname kan in de tweede helft van dit jaar worden beklonken. Shell verwacht in het eerste volle jaar na de overname van Pennzoil al een bijdrage aan de winst. Die winstbijdrage zal in oplopen tot 140 miljoen dollar (voor belastingen). Eenmalige kosten voor de transactie zullen 100 miljoen dollar bedragen.

Rob Stout, topman van Shell Oil Products, verklaarde dat de combinatie van Shells netwerk en infrastructuur in de VS met de motoroliemerken van Pennzoil Shell tot de leider maken op de Amerikaanse markt voor smeermiddelen en auto-onderhoud.

Pennzoil heeft onder meer 2000 snelstations voor olieverversen, onder de naam Jiffy Lube. Enkele jaren geleden kwamen die stations ook in Nederland, maar ze hebben het niet gered.

Pennzoil-Quaker State onstond in 1998 door de fusie van de fabrikanten van motoroliën Pennzoil en Quaker State. Shell integreert zijn aanwinst in zijn smeermiddelendivisie. De twee merken blijven bestaan en zullen in een later stadium het merk Havoline van Shell vervangen.