UTRECHT - De sluiting van de internationale verkooploketten brengt de toekomst van de internationale divisie van de Nederlandse Spoorwegen in gevaar. Dat stelt het adviesbureau Berenschot, dat in opdracht van NS Internationaal een onderzoek naar de plannen van directie heeft gedaan.

De NS is van plan alle internationale loketten te sluiten. Daarbij verdwijnen tweehonderd tot 250 banen. Het bedrijf wil de kaartjes via internet en de telefoon gaan verkopen.

NS Internationaal zit al lange tijd in de rode cijfers. De concurrentie met de zogenoemde prijsvechters in de luchtvaart is groot. Bovendien houdt de economische recessie de reizigers uit de treinen. De sanering moet het onderdeel weer winstgevend maken.

Verkeerde weg

Volgens Berenschot is de directie echter de verkeerde weg ingeslagen. Tweederde van het aantal internationale treinkaartjes wordt nog aan de loketten verkocht. De angst bestaat dat NS Internationaal veel klanten verliest als de plannen van de directie doorgaan.

De vervoerder zelf gaat er volgens bronnen binnen de NS vanuit dat 5 procent van de reizigers wegloopt. Berenschot verwacht echter dat dat percentage vele malen hoger zal liggen.

De NS denkt dat de verkoop van kaartjes via het internet en de telefoon de omzet op peil zal houden. Berenschot zet daar echter vraagtekens bij. Het is volgens het bureau nu onmogelijk om te berekenen hoeveel reizigers van deze opties gebruik zullen maken. "Berenschot heeft gekeken naar andere bedrijven die zijn overgestapt op internetverkoop. Het blijkt dat de verkoop niet zo goed verloopt als verwacht", aldus een ingewijde.