ALMELO - De officier van justitie heeft vrijdag vier jaar cel geëist tegen Herre T., de compagnon van een frauderende Aegon-directeur die voor miljoenen heeft gefraudeerd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was evenementenorganisator T. nauw betrokken bij deze verduistering.

De rechtbank in Almelo veroordeelde directeur Paul V. eerder deze maand tot vier jaar gevangenisstraf voor het verduisteren van circa 18 miljoen euro van zijn werkgever, verzekeringsconcern Aegon. Zijn compagnon T. verzorgde valse rekeningen waarmee V. zijn transacties in de boeken kon verantwoorden.

V. was volgens justitie weliswaar "het intellectuele brein van de fraude", maar is door zijn compagnon meegetrokken tot hij niet meer terug kon. T. zat uiteindelijk zo diep in de zaak dat hij zelf in de valse facturen is gaan geloven, aldus het OM. Daarom moet hij dezelfde straf krijgen als de Aegon-directeur.

De Twentse zakenman H.T. vroeg vrijdag om vervanging van de rechtbank, omdat de zittende rechters partijdig kunnen zijn.