PARIJS - De Franse fabrikant van vliegtuigmotoren Snecma krijgt deze maand een notering aan de effectenbeurs. De staat, die voor 97,2 procent eigenaar is, biedt 35 procent van de aandelen aan voor een prijs tussen 15,45 en 17,20 euro per stuk, zo heeft het ministerie van Financiën vrijdag meegedeeld.

De inschrijving is vrijdag geopend en sluit op 16 juni. De definitieve prijs wordt op 17 juni vastgesteld en de beurshandel in de aandelen begint de dag daarop. Voor werknemers van Snecma is 10 procent van de aangeboden aandelen beschikbaar. Kleine beleggers krijgen een gratis aandeel voor elke tien stukken die ze kopen, mits ze die achttien maanden vasthouden.

De Franse regering had in februari aangekondigd voor de zomer een flink belang in Snecma te willen verkopen, maar er was de laatste tijd onzekerheid ontstaan door het slechte beursklimaat. Volgens onbevestigde berichten drongen de banken die de beursgang begeleiden aan op uitstel uit vrees voor gebrek aan belangstelling voor de aandelen.

Snecma (Société Nationale d'Etude et de Construction de Moteurs d'Aviation) is het op drie na grootste bedrijf in zijn branche, achter de Amerikaanse ondernemingen General Electric en Pratt & Whitney en het Britse Rolls-Royce. United Technologies, het moederconcern van Pratt & Whitney, heeft een klein belang van 1,7 procent in de Franse onderneming. Snecma telt 39.700 werknemers en boekte vorig jaar een omzet van 6,4 miljard euro.