BEIROET - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) gaat het plafond voor haar olieproductie verhogen met twee miljoen vaten per dag. De verhoging gaat 1 juli in. Per 1 augustus volgt nog een verhoging van 0,5 miljoen vaten. Dat heeft de minister van Oliezaken van Qatar, Abdullah al-Attiya, gezegd, vlak voor het officiële begin van de vergadering van de OPEC over de olieproductie in Beiroet.

Verscheidene andere vertegenwoordigers, onder wie zijn Saudische collega Ali al-Naimi, bevestigden al-Attiya's uitspraak. Daarmee lijkt het besluit definitief.

De twee miljoen extra vaten levert een productieverhoging op van ,5 procent, de hoogste in meer dan zes jaar. Meer olie op de markt moet de prijs drukken. De olieprijs bereikte eerder deze week op de termijnmarkt van New York een recordniveau van 42,45 dollar. Als de prijzen zo hoog blijven, kan dat de groei van de wereldeconomie negatief beïnvloeden.

Teleurstellend

De lidstaten van de OPEC produceren momenteel al meer dan afgesproken. Daarom zal in de praktijk het besluit betekenen dat de OPEC hooguit 800.000 tot een miljoen vaten meer zal produceren dan de huidige tachtig miljoen vaten. Analisten reageerden teleurgesteld en zeiden dat de OPEC minder doet aan de hoge olieprijzen dan verwacht.