UTRECHT - Bouwconcern BAM Groep heeft in het eerste kwartaal een winst van 4,1 miljoen euro geboekt. Dat is beduidend minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de winst nog 9,3 miljoen euro bedroeg. De winstdaling is toe te schrijven aan de verkoop van de baggertak Ballast HAM Dredging. Het bouwconcern uit Utrecht presenteerde donderdag voor het eerst kwartaalcijfers.

De baggerpoot was in de eerste drie maanden van 2003 nog goed voor een resultaat van meer dan 10 miljoen euro. Dit jaar moest BAM een min van 4 miljoen noteren bij de boekhoudpost baggeren. Oorzaak zijn de kosten van een reorganisatie bij de nieuwe eigenaar van de baggerdivisie, Van Oord, waarvan BAM 21,5 procent van de aandelen bezit.

De verkoop van de baggerpoot drukte ook stevig op de omzet. De inkomsten kwamen 14,6 procent lager uit op 1,46 miljard euro. Hiervan werd 9 procent veroorzaakt door de verkoop van Ballast HAM Dredging.

Traditie

Het eerste kwartaal kent volgens BAM traditioneel de laagste omzet. In de winter wordt nu eenmaal minder gebouwd, aldus het bedrijf. Daardoor drukken de vaste kosten zwaarder op de winstgevendheid. De eerste drie maanden vertegenwoordigen 20 procent van de totale omzet.

De sector bouw en vastgoed presteerde in Nederland volgens verwachting. In België en Groot-Brittannië krijgt BAM meer dan genoeg orders binnen. Bij de infradivisie is in Nederland en België het volume aan nieuw werk nog steeds onvoldoende. In Groot-Brittannië, Duitsland en Amerika draaide het onderdeel beter.