NEW YORK - Het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline (GSK) heeft negatieve onderzoeksresultaten over zijn antidepressivum Paxil achtergehouden. Deze aanklacht is afkomstig van Eliot Spitzer, de openbaar aanklager van de staat New York.

Spitzer, die al vele misstanden bij grote concerns aan de kaak heeft gesteld, heeft woensdag een rechtszaak tegen het farmacieconcern aangespannen. Het medicijn zou niet werken en bovendien schadelijke bijwerkingen hebben. GSK zou daar sinds 1998 van hebben geweten.

Zelfdoding

Volgens Spitzer heeft GSK van de vijf studies naar de werking van Paxil er maar een gepubliceerd. Over bijwerkingen als een toenemende neiging tot zelfdoding zweeg GSK, aldus de openbaar aanklager.

Spitzer wil dat GSK de winst die het met Paxil heeft gemaakt, terugbetaalt aan de gebruikers van het middel. Paxil was tot vorig jaar, toen het patent erop afliep, het best verkochte medicijn van het farmacieconcern.

De rechtszaak kan vergaande gevolgen hebben voor de farma-industrie en informatie die de concerns aan artsen geven. Spitzer heeft met zijn rechtszaken eerder al gezorgd voor meer openheid in het Amerikaanse zakenbankieren. Ook hier speelde het openbaar maken van interne documenten een grote rol.