AMSTERDAM - Enkele medewerkers van ABN Amro hebben twee jaar geleden de interne gedragsregels geschonden door voortijdig hun toegewezen aandelen van World Online (WOL) te verkopen. De werknemers, volgens de bank ongeveer tien personen, zijn inmiddels berispt. ABN Amro begeleidde in 2000 de gang van WOL naar de beurs.

Het handelen van de bankmedewerkers is strijdig met de gedragsregels van ABN Amro en van de financiële toezichthouder AFM, de vroegere STE. Zo mag de grootste groep bankmedewerkers pas drie tot vier dagen na beursintroductie hun aandelen verkopen.

Vervolgens is er een groep 'insiders', die toegang hebben tot koersgevoelige informatie. Deze personen moeten na het verkrijgen van aandelen de stukken minimaal zes maanden vasthouden. Tot slot zijn er de direct betrokkenen die in het geheel niet mogen inschrijven op aandelen die zij voor een derde partij (in dit geval WOL) naar de beurs hebben begeleid.

De overtreders behoorden voor de helft tot zogeheten 'insiders', aldus een woordvoerder van ABN Amro. Vanwege hun positie waren zij in staat als een van de weinige WOL-aandeelhouders aan het mislukte beursavontuur van de internetprovider geld te verdienen. Een deel van de overtreders profiteerde van de zeer korte tijd dat de beurskoers van WOL boven de uitgiftekoers van 43 euro lag.

De bank heeft een aantal sancties opgelegd, zoals het terugstorten van het bedrag dat de overtreders met hun praktijken hebben verdiend. Geen van de daders is ontslagen.

/DOSSIERWorld Online