WASHINGTON - De verscherpte visumbepalingen die de Verenigde Staten hanteren sinds de terreuraanslagen van september , hebben het Amerikaanse bedrijfsleven de laatste twee jaar miljarden gekost.

Een onderzoek onder een aantal brancheorganisaties heeft geleerd dat de bepalingen een omzetvermindering van 25 miljard dollar hebben veroorzaakt plus nog eens 5 miljard dollar aan kosten.

Geen visum

Klanten die bepaalde producten eerst wilden zien, kregen geen visum. Buitenlandse werknemers gespecialiseerd in bepaalde projecten mochten de VS niet in en opleidingen moesten buiten het land worden geregeld zodat ook niet-Amerikaanse werknemers eraan mee konden doen.

Het bureau Santangelo, dat het onderzoek uitvoerde, noemde woensdag als voorbeeld van oplopende kosten de vliegtuigbouwer Boeing. Daar bleven vliegtuigen maandenlang staan, omdat de buitenlandse piloot die een toestel moest overvliegen, geen visum kreeg.

Chinese delegatie

Verder verloor het bedrijf Preiser een order van enkele honderden miljoenen dollar omdat een Chinese delegatie van een kolencentrale die precisie-instrumenten wilde kopen, het land niet in mocht.

Het onderzoeksrapport kwam naar buiten via de raad voor buitenlandse handel in Washington. Bill Reinsch, voorzitter van de raad, verklaarde dat de VS "op deze manier niet kunnen doorgaan". Als buitenlandse directeuren en belangrijke internationale klanten niet het land in kunnen om normaal zaken te doen, betalen de bedrijven, de werknemers en de economie daarvoor de prijs, aldus Reinsch.