BRUSSEL - De Russische overheid geeft handelaren sinds dinsdag plots geen toestemming meer om vlees, melk, boter en kaas in te voeren uit enkele Europese landen. Vorige maand had Rusland na onderhandelingen nog gezegd de producten gewoon te blijven toelaten. Rusland en de Europese Commissie hadden daarover maandenlang op het hoogste niveau onderhandeld.

"We zijn ontgoocheld en teleurgesteld", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag. De ambassadeur van de Europese Unie heeft opheldering gevraagd bij de Russische autoriteiten. Rusland is een belangrijke afnemer van Europees vlees en zuivel. In 2003 ging het om ongeveer 850 miljoen euro.

Volgens het ministerie van Landbouw en de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) wordt "zeer intensief overleg" gevoerd met Rusland om de export van Europees en Nederlands vlees en zuivel naar het land op gang te brengen. Volgens gemaakte afspraken zouden de Russen de import van vlees nog accepteren op grond van de bestaande certificaten. Omdat er echter nog niks zwart op wit staat, stuiten de exporteurs in de praktijk op problemen.

"Het ligt praktisch stil. Er wordt haast niet meer gecertificeerd", stelt de PVE-woordvoerder. Volgens hem is het nog te vroeg een inschatting te maken van de (financiële) schade die de sector hierdoor lijdt.