AMSTERDAM - De loterijen Sponsor Loterij, Nationale Postcode Loterij en BankGiro Loterij veranderen van een stichtingsvorm naar een naamloze vennootschap. Het grote verschil tussen de juridische vormen is dat een stichting formeel geen winst mag maken en een naamloze vennootschap wel. De Postcode Loterij heeft dat woensdag laten weten.

De drie loterijen komen te hangen onder een houdstermaatschappij. Dat hebben ze woensdag bekendgemaakt. De nieuwe structuur zou de mogelijkheid bieden om fiscaal een eenheid te vormen met financiële voordelen. Verder gelden voor een naamloze vennootschap regels met betrekking tot verslaglegging, waardoor de transparantie toeneemt.

Volgens een woordvoerster verandert er in de praktijk weinig. Ook de naamloze vennootschappen zullen geen winst maken. De drie loterijen zetten samen jaarlijks 500 miljoen euro om. Daarvan gaat procent naar goede doelen, wordt 28 procent uitgekeerd en dient procent voor het dekken van de kosten van onder meer marketing en personeel.