AMSTERDAM - PostNL gaat minder banen schrappen dan eerder werd gepland. De postbezorger mikt nu op een krimp van 2700 tot 3300 banen, zo maakt het bedrijf maandag bekend.

Ook houdt het postbedrijf de komende jaren meer sorteercentra open dan eerder werd gedacht.

PostNL zag zich vorig jaar gedwongen zijn voorgenomen reorganisatie op te schorten omdat de doorgevoerde maatregelen sterk ten koste gingen van de kwaliteit van de bezorging. Daarom heeft het bedrijf nu besloten aanzienlijk meer vestigingen voor de voorbereiding van de bezorging open te houden dan eerder aangekondigd.

Het postbedrijf brengt het aantal voorbereidingslocaties terug van 260 naar 125. Daarmee stapt het af van het voornemen om de gehele sortering te verzorgen vanuit slechts negen vestigingen.

Daarbij kunnen meer medewerkers die nu nog postbode zijn aan de slag in de voorbereidingscentra, waardoor het aantal postbodes dat gedwongen moet worden ontslagen wordt beperkt.

Postbodes

In de afgelopen jaren zijn al ongeveer 7000 van de oorspronkelijke 11.000 postbodes bij het bedrijf verdwenen. Van de overgebleven postbodes zouden er oorspronkelijk naar verwachting 2800 worden ontslagen, dat aantal is door de nieuwe plannen teruggedrongen tot tussen 450 en 650.

PostNL snijdt wel harder in staffuncties, de commerciële organisatie en op het hoofdkantoor. Daar verdwijnen in de komende 3 jaar 1200 tot 1600 banen. Daarbij gaat het volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen om een ''intensivering'' van de plannen.

In totaal verwacht het bedrijf dat de reorganisatie ten koste gaat van 2700 tot 3500 banen. Het wil het aantal gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te beperken door medewerkers te begeleiden naar een andere baan.

Lessen geleerd

''We hebben lessen geleerd van de problemen waar we vorig jaar tegen aanliepen'', stelde Verhagen in een toelichting. ''We krijgen nu een betere balans in de ervaring van het personeel op de voorbereidingslokaties en kunnen de kwaliteit beter onder controle houden, met minder ontslagen.''

PostNL verwacht dat de reorganisatie in de periode tot en met 2017 een besparing oplevert van 400 miljoen euro. Dat is 70 miljoen euro meer dan eerder werd voorspeld. Tot nu toe heeft PostNL al 110 miljoen euro gerealiseerd.

Gematigd positief

Bestuurder Paul Jekkers van de Bond voor Postpersoneel (BVPP) beschouwt de nieuwe plannen van PostNL als "gematigd positief nieuws" voor postbodes, volgens hem vaak oudere mensen die anders moeilijk aan de slag waren gekomen.

"Wel is het een zeer forse reorganisatie onder kantoormedewerkers, die dachten grotendeels bespaard te blijven", aldus Jekkers. "Het is beroerd dat ze er na 2 jaar achter komen dat je niet zonder ervaring kan. Veel mensen riepen dat al veel eerder. Een grote groep mensen heeft al die tijd voor niets in onzekerheid gezeten.''

E-mail

De reorganisatie is noodzakelijk omdat door de opkomst van e-mail er steeds minder brieven worden verstuurd in Nederland. Vorig zakte de brievenpost met 9 procent, voor 2013 wordt opnieuw gerekend op een afname met 8 tot 10 procent.

PostNL verwacht wel te profiteren van het toenemende aantal pakjes dat moet worden bezorgd door de groeiende populariteit van het winkelen via internet.

"Deze reorganisatie betekent weer een grote klap voor alle medewerkers van PostNL", reageert Susan Eijgermans, bestuurder Abvakabo FNV. "We moeten alles op alles zetten om mensen die op straat komen te staan zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen."