ABU DHABI - De Verenigde Arabische Emiraten gaan net als Saudi-Arabië extra olie op de markt brengen om de oliemarkten te kalmeren. Olieminister Obaid al-Nasseri zei woensdag dat de Emiraten in juni de dagelijkse productie met 400.000 vaten (van 159 liter) zullen verhogen.

De Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië zijn de enige twee lidstaten van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) die nog reservecapaciteit hebben. Saudi-Arabië gaf vorige week al aan eenzijdig de productie te willen opvoeren. Het gaf daarmee toe aan de druk van het Westen om zijn reservecapaciteit te benutten om de olieprijzen op een lager niveau te brengen.

Dinsdag bereikte in New York de olieprijs met 42,45 dollar per vat het hoogste niveau in 21 jaar. Oliehandelaren lieten daarmee zien geschrokken te zijn van de gewelddadige gijzeling van westerse werknemers in de Saudische olie-industrie in het weekeinde.

Diverse OPEC-leden deden woensdag een oproep om de productie te verhogen. Volgens de Verenigde Arabische Emiraten moet de OPEC haar quota met meer dan 2 miljoen vaten per dag verhogen. Het oliekartel hanteert nu een plafond van 23,5 miljoen vaten, maar produceert veel meer omdat er veel vraag naar olie is, vooral uit het hardgroeiende China.

De OPEC komt donderdag in de Libanese hoofdstad Beiroet voor overleg bijeen. Naast de productie zal veiligheid een onderwerp van gesprek zijn. Koeweit gaf woensdag in de Britse zakenkrant Financial Times al aan dat het de beveiliging bij zijn olie-installaties heeft verhoogd om de kans op terroristische aanslagen te verkleinen. "Er zijn overal terroristen en dus moeten we al onze installaties beveiligen", aldus energieminister sjeik Ahmad al-Fadh al-Sabah.