AMSTERDAM - Steeds meer winkels nemen spaarlampen in als die worden teruggebracht voor recycling. Tijdens een proef met mysteryshoppers nam zeker 83 procent van de bezochte winkels de oude lamp in, meldt stichting Lightrec maandag. 

In 2011 accepteerde 63 procent van de winkels oude lampen, in 2010 was dat nog maar vijftig procent.

Bouwmarkten, warenhuizen en elektronicazaken komen als beste uit de test. Sommige winkelketens in deze sectoren namen in honderd procent van de gevallen lampen aan voor recycling. Supermarkten zijn met 45 procent bezig met een inhaalslag. In 2011 bleven ze nog ver achter bij de bouwmarkten en lampenspeciaalzaken.

Mysteryshoppers testten voor het derde jaar op rij bij 533 winkels of bij aankoop van een spaarlamp wel een oude lamp werd ingenomen voor recycling. Hiertoe zijn winkels volgens de wet verplicht.

Eenvoudig

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is te spreken over de resultaten, maar geeft tegelijkertijd aan dat er nog behoorlijk wat te winnen valt qua inzameling. "Consumenten moeten eenvoudig kunnen recyclen", zegt een woordvoerder van de stichting. "Hoe laagdrempeliger de inzamelmethode, hoe effectiever."

Volgens Lightrec laat het kennisniveau van het winkelpersoneel over de inzameling nog te wensen over. Van de ondervraagde werknemers weet 66 procent dat de spaarlampen worden opgehaald.

De helft van de winkelmedewerkers weet dat de lampen na inzameling worden gerecycled. Drie procent van de medewerkers nam de spaarlamp wel aan, maar gooide deze vervolgens weg.

Lightrec is een gezamenlijk initiatief van meer dan vierhonderd producenten van verlichtingsapparatuur.

De stichting staat voor het bevorderen van inzameling en recycling van onder andere spaarlampen. Deze activiteit besteedt Lightrec uit aan Wecycle.