AMSTERDAM - De stemming op de effectenbeurs in Amsterdam klaarde maandag in de loop van de ochtend steeds verder op. De AEX-index van 25 belangrijkste fondsen opende nog met een miniem verlies, om vervolgens de weg omhoog in te slaan. Tegen het middaguur noteerde de AEX 525,75 punten, 0,5 procent meer dan de slotstand van vrijdag.

Bekijk video

Ook elders in Europa overheersten de groene cijfers. Parijs spande de kroon met een winst van 0,9 procent voor de CAC 40 Index. De FTSE in Londen volgde op enige afstand met een winst van 0,6 procent, Frankfurt (DAX) stond 0,5 procent hoger.

Optimisme

Belangrijke reden voor de opwaartse lijn is het optimisme onder Europese analisten. Zo is de verwachting dat dinsdag de index van het Duitse producentenvertrouwen voor de vijfde opeenvolgende maand een stijging laat zien. Ook zijn er meer aanwijzingen dat het bedrijfsleven in Frankrijk en in Italië de toekomst zonniger inzien dan een maand geleden.

In Nederland neemt het producentenvertrouwen eveneens toe, hoewel de stijging in februari met 0,2 procentpunt gering is, zo bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Cyclische fondsen

Op het Damrak zochten beleggers voorzichtig hun heil in cyclische fondsen, in de regel degene het eerst reageren op economische ontwikkelingen. Zo trok Buhrmann 1,7 procent aan op ,08 euro. Een aantrekkende economie betekent al snel uitbreiding van het personeelsbestand en dus meer werkplekken. Als leverancier van kantoorbenodigdheden moet Buhrmann die werkplekken van spullen voorzien.

Voor het overige waren de koersuitslagen gering, zowel naar boven als naar beneden. Onderaan de lijst van hoofdfondsen prijkte Koninklijke Olie met een verlies van 1,1 procent op 61 euro.

Weerstand

In technische zin lijken beleggers de grens van 512 punten definitief achter zich te hebben gelaten. De volgende weerstand ligt rond de 540 punten, maar onduidelijk is wanneer die barrière kan worden geslecht.

Zo kan van het weer voorzichtig opdoemende rentespook in de Verenigde Staten een remmende werking uitgaan. Ook wordt belangrijk of met de komende kwartaalcijfers het duidelijker wordt of bedrijven een concrete winstverwachting voor 2002 durven uit te spreken. Blijven zulke uitspraken uit, dan zal de AEX mogelijk nog enige tijd rond het huidige niveau manoeuvreren.