VOORBURG - De koopbereidheid van consumenten is in maart uitgekomen op het laagste niveau sinds december 1996. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft bekendgemaakt.

Mensen blijken minder te willen kopen omdat ze somber zijn over hun financiële positie. Ook in januari en februari was de koopbereidheid al teruggelopen. Vooral grote aankopen zijn uit de gratie van de consument. De graadmeter voor 'grote aankopen' stond in maart op -6, terwijl die een jaar eerder nog op +25 stond.

Uit de cijfers blijkt verder dat consumenten pessimistischer zijn geworden over de hele economie en hun eigen financiële positie dan de maand ervoor. Vooral zijn ze negatief over hun eigen situatie in de afgelopen twaalf maanden.

Het consumentenvertrouwen was in februari ook al lager dan de maand ervoor. Dit terwijl eind 2001 een herstel leek te zijn ingezet van het dieptepunt in oktober, kort na de terreuraanslagen in de Verenigde Staten.

De graadmeter voor het consumentenvertrouwen is in maart uitgekomen op -9. Een maand eerder was dat nog -4 en in oktober nog -10. Als de graadmeter in de min staat, betekent dat dat er meer pessimisten dan optimisten zijn wat betreft de economie.

Voor het zogeheten Consumenten Conjunctuur Onderzoek vraagt het CBS maandelijks circa duizend huishoudens een mening over het algemene economische klimaat en over de eigen koopbereidheid.