Bijna duizend bouwvakkers leggen op deze vijfde actiedag het werk neer, donderdag is er een landelijke actiebijeenkomst

WOERDEN - Bouwvakkers hebben maandag op de vijfde achtereenvolgende actiedag het werk neergelegd. "We beginnen deze week met een schone lei. Alle werknemers die vorige weer hebben gestaakt, zijn weer aan het werk. Bijna duizend andere bouwvakkers nemen vandaag het stokje over", aldus een woordvoerder van FNV Bouw.

De gezamelijke bonden FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps (HZC) maakten maandag nieuwe acties bekend in Zoetermeer, Sittard, Maastricht, Enschede, Hengelo, Zaltbommel en Utrecht. Verder leggen in heel Brabant zoveel mogelijk metselaars het werk neer.

In Zoetermeer staken zo'n 350 bouwvakkers bij de Vinex-locatie Oosterheem. "Dit is de meest gevoelige bouwplaats, omdat de woningen bijna opgeleverd moeten worden", licht de zegsman toe. In Utrecht is het werk onder meer neergelegd in het stadion van FC Utrecht. "Zolang er in het voetbalstadion bouwwerkzaamheden worden verricht, mag er van de KNVB niet worden gespeeld."

De acties zullen op alle locaties drie dagen duren. Voor donderdag hebben de vakbonden alle bouwvakkers opgeroepen het werk neer te leggen en wordt een landelijke actiebijeenkomst in de Utrechtse Jaarbeurs georganiseerd.

De bonden willen met de acties werkgevers dwingen de onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de circa 180.000 bouwvakkers te hervatten. Het overleg wordt volgens de bonden al maandenlang geblokkeerd door de werkgevers, die zijn verenigd in het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB). Zij willen eerst een akkoord over lagere reiskosten sluiten, voordat wordt gepraat over andere zaken als loonsverhogingen.