DEN HAAG - Het olieconcern Shell biedt familieleden van personeel dat in Saudi-Arabië werkt, de mogelijkheid het land te verlaten. De onderneming zorgt voor "een goede evacuatie" van mensen die dat willen, zei een woordvoerder dinsdag.

De onderneming reageert hiermee op de gijzeling van tientallen mensen door de terreurbeweging al-Qaeda in de Saudische stad Khobar. De terroristen vielen zaterdag kantoren en een wooncomplex van werknemers van westerse oliemaatschappijen aan. Hierbij werden personen gedood.

Saudische commando's bevrijdden zondag tientallen gijzelaars die ruim 24 uur waren vastgehouden. Aanvankelijk waren ook drie Nederlanders gegijzeld, maar zij kwamen in de loop van zaterdag al vrij.

Shell heeft in totaal 2000 werknemers in Saudi-Arabië. Velen van hen zijn Saudi's. Zij kunnen geen gebruikmaken van de evacuatieregeling. Onder de gegijzelden waren overigens geen Shell-medewerkers.

Ballast Nedam

Ballast Nedam heeft tien werknemers in Saudi-Arabië zitten. De mensen zijn volgens een woordvoerster extra voorzichtig geworden na de gijzelingsactie. Ze blijven voorlopig in hun beveiligde woonwijk. Ballast wil niet zeggen in welke stad deze wijk zich bevindt. Het bouwbedrijf haalt bovendien personeel terug dat zich onveilig voelt. Deze maatregel is al langer van kracht.

KLM

De luchtvaartmaatschappij KLM heeft twintig werknemers in het land. Het gaat om niet-westerlingen, zoals Pakistani en Indiërs. Zij bevinden zich in Damman, waar volgens een woordvoerder geen sprake is van een verhoogd risico. Wel houdt KLM de situatie nauwlettend in de gaten. De onderneming heeft bijvoorbeeld geregeld contact met Shell over de laatste ontwikkelingen in Saudi-Arabië.