WASHINGTON - Een commissie van de Amerikaanse Senaat heeft de huidige en oude bestuurders van het failliette energieconcern Enron gedagvaard om hen te dwingen informatie over contacten met het Witte Huis te geven.

De commissie wil meer weten over de contacten van Enron met de regering van de huidige president Bush en zijn voorganger Clinton, onder meer over het energiebeleid.

De Senaatscommissie, die de malversaties bij Enron onderzoekt, heeft in totaal 29 dagvaardingen gestuurd naar bestuurders van Enron, het bedrijf zelf en naar zijn voormalige accountantskantoor Arthur Andersen. Het is de eerste keer dat een congrescommissie dagvaardingen inzet om documenten los te krijgen over contacten met het Witte Huis. Eerder stapte de onderzoeksafdeling van het Amerikaanse congres al wel naar de rechter om bepaalde stukken van het Witte Huis te kunnen krijgen.

Uit de papieren moet onder meer blijken of Enron en andere energiebedrijven invloed hadden op het energiebeleid van de regering. Ook Enron-topman Kenneth Lay en voormalig bestuursvoorzitter Jeffrey Skilling hebben een dagvaarding ontvangen. Lay is eerder al gehoord door een Senaatscommissie maar heeft zich beroepen op zijn zwijgrecht.

/ECONOMIECongres onderzoekt invloed Enron op Witte Huis