JAKARTA - De OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, moet veel meer olie gaan produceren dan op het ogenblik om een eind te maken aan het hoge prijspeil van ruwe olie. Van de lidstaten heeft zowel Koeweit als Indonesië zich daar dinsdag voor uitgesproken.

De Indonesische minister van Olie, Purnomo Yusgiantoro, toonde zich voorstander van een productieverruiming. Yusgiantoro is tevens voorzitter van de OPEC. Hoe groot de verruiming moet zijn, liet de minister in het midden. De toename moet voldoende zijn om de prijzen omlaag te halen, zei hij.

Officieel overleg

Het huidige productieplafond van de OPEC ligt op 23,5 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. De Koeweitse minister van Energie, sjeik Ahmad Fahd al-Sabah, zei in de Libanese hoofdstad Beiroet bereid te zijn tot een productie van 26 miljoen vaten per dag. De OPEC komt donderdag voor officieel overleg bijeen in Beiroet om over de hoeveelheid te produceren olie te praten.

De OPEC-ministers troffen elkaar ruim een week geleden ook. Ze hadden toen tijdens een energieconferentie in Amsterdam informeel overleg. Saudi-Arabië had voorafgaand aan de bijeenkomst gepleit voor een vergroting van de OPEC-productie. De ministers stelden een besluit echter uit, ook al omdat er bij de besprekingen twee olieministers ontbraken.

De minister van Olie van Qatar, Abdallah ben Hamad al-Attiya, zei dinsdag dat de leden van de OPEC dichtbij overeenstemming zijn om de productie uit te breiden. De OPEC zal er alles aan doen om de prijs weer onder controle te krijgen, aldus de bewindsman.

Aanslagen

De olieprijzen zijn in dertien jaar tijd niet zo hoog geweest als nu. Amerikaanse olie bereikte kortgeleden een recordprijs van ,85 dollar per vat. Vorige week zakte die prijs wat, maar door de aanslagen in Saudi-Arabië in het weekeinde liep de prijs met 2 procent op tot boven de 40 dollar per vat.

De notering van een vat olie uit de Noordzee steeg dinsdag met 1,58 dollar tot 38,18 dollar. Op de termijnmarkt in New York noteerde een vat ruwe olie ,50 dollar.

Grote nervositeit

De terreuracties hadden geen gevolgen voor de olieleveranties van Saudi-Arabië, de grootste olie-exporteur van de wereld. Ze leidden wel tot grote nervositeit op de oliemarkt. Als er aanslagen worden gepleegd op de Saudische olie-installaties, kan de wereldoliemarkt ernstig ontregeld raken. .