ZAANDAM - Supermarktconcern Ahold lijkt in rustiger vaarwater te zijn geraakt. Het bedrijf kijkt weer verder vooruit nu het de financiën op orde heeft. Zo liet topman Anders Moberg recentelijk weten dat Ahold Rusland in het vizier heeft als mogelijk gebied om uit te breiden. Een ander teken dat het beter gaat is dat Ahold woensdag een reguliere aandeelhoudersvergadering houdt.

De 'normale' vergadering houdt de onderneming voor het eerst in lange tijd. Het afgelopen jaar werden de aandeelhouders vooral bij elkaar geroepen om hen bij te praten over de problemen binnen de onderneming.

Tijdens de vergadering van woensdag moeten de aandeelhouders zich buigen over zaken die op elke agenda van een aandeelhoudersvergadering staan: de jaarrekening over 2003. Vorig jaar boekte de onderneming een nettoverlies van ongeveer 1 miljoen euro op een omzet van 56,1 miljard euro. Verder zullen de aandeelhouders instemmen met benoemingen in de raad van commissarissen en de vraag of het jaarverlag volgend jaar in het Engels moet.

Boekhoudfraude

Ahold kwam vorig jaar diep in de problemen door boekhoudfraude. Het ging hierbij om gerommel met inkoopkortingen bij de Amerikaanse dochter US Foodservice. Verder bleken er geheime afspraken te bestaan bij gezamenlijke ondernemingen. Omzet kwam ten onrechte in de boeken. Naar aanleiding van de fraude traden er direct twee bestuurders af en het voortbestaan van Ahold hing een tijdje aan een zijden draad.

Beleggers zijn door de gebeurtenissen boos. Ahold kijkt tegen diverse juridische procedures aan die vanuit verschillende werelddelen gevoerd worden. Om alle juridische zaken goed op te pakken heeft Ahold de jurist Peter Wakkie benoemd in de raad van bestuur.

Uitbreiding

Topman Anders Moberg kijkt inmiddels verder vooruit. Hij zei vorige week op de Zweedse televisie wellicht in de toekomst te kijken naar uitbreiding in Rusland. Dat zou dan over enkele jaren via de dochter ICA in die regio moeten gebeuren.

Enkele weken geleden nog zei de Ahold-topman dat ook overname van het supermarktconcern niet uit te sluiten is. "We onderzoeken alle opties. Er kan weer een situatie ontstaan zoals vorig jaar, toen we bijna werden gedwongen het bedrijf te verkopen".

Prijzenslagen

Voorlopig heeft Moberg zijn handen nog vol aan het op de rails krijgen van Ahold. Het bedrijf kampt met prijzenslagen in verscheidene werelddelen. Hij wil de dochters onderling beter met elkaar samen laten werken. Vooralsnog hebben de dochterbedrijven over het algemeen veel vrijheid. Tijdens de aandeelhoudersvergadering gaat Moberg dieper in op zijn strategie.