AMSTERDAM - De aantrekkende koersen op de effectenbeurs hebben meer particuliere beleggers getrokken. Voor het eerst sinds het jaar 2000 is deze groep dit voorjaar gegroeid, met 4 procent tot 1,42 miljoen. Dat blijkt de jaarlijkse enquete van onderzoeksbureau Millward Brown waar maandag de resultaten van zijn gepresenteerd.

Millward Brown is het voormalige Centrum voor Marketing Analyse en ondervroeg 1000 beleggende huishoudens in Nederland. De groei is een saldo van 100.000 particulieren die weer zijn gaan beleggen en .000 mensen die hun spaargeld elders hebben ondergebracht. Zeven op de tien 'nieuwelingen' zeggen terug te keren naar de beurs nadat ze eerder hun aandelen van de hand deden.

Optimistisch

De Amsterdamse beurs beleefde vanaf 2000 een aantal hele slechte jaren. Vanaf halverwege 2003 krabbelde de AEX-index echter gestaag weer op. Mede daarom waren particuliere beleggers begin 2004 erg optimistsich over hun kansen.

De helft van de particuliere beleggers steekt geld in beleggingsfondsen. Een derde belegt zelf in aandelen, 12 procent waagt zich aan obligaties. Derivaten zoals opties zitten in de portefeuille van 9 procent van alle particulieren op de beurs.

Internet

Van de 1,42 miljoen kleine investeerders regelen 450.000 hun beurszaken via internet, ruim eenderde meer dan een jaar eerder. Mede door het toegenomen gebruik van de computer wagen steeds meer beleggers een goje op buitenlandse beurzen. Dat aantal licht nu op procent en zal verder toenemen, zo verwacht Millward Brown.

De gemiddelde particuliere beleggers is 48 jaar oud en heeft in doorsnee meer dan drie jaar ervaring op de beurs. Slechts 12 procent is minder dan drie jaar actief met aandelen. Dat was in nog 44 procent. Millward Brown constateert weinig instroom van jonge beleggers.