AMSTERDAM - De Britse investeringsmaatschappij Apax Partners wordt de nieuwe meerderheidsaandeelhouder van PCM, onder meer uitgever van de landelijke kranten NRC Handelsblad, de Volkskrant, Algemeen Dagblad en Trouw. De partijen zijn het hierover definitief eens geworden, zo hebben zij vrijdag bekendgemaakt.

Apax krijgt een meerderheidsbelang van 52,5 procent in PCM, waartoe ook de boekenuitgeverij Meulenhoff behoort. Hiervan is 5 procent beschikbaar voor management en het personeel van PCM, maar Apax behoudt het stemrecht. Financiële details over de transactie zijn niet bekendgemaakt.

In de etalage

Het meerderheidsbelang van PCM kwam in november vorig jaar in de etalage, nadat ING, Aegon en NIB te kennen hadden gegeven van hun gezamenlijk belang van 35 procent af te willen. Bovendien was de Stichting Democratie en Media, de voormalige 'identiteitsbewaker' van het Parool, bereid haar belang van 57,4 procent in te ruilen voor een minderheidsbelang.

De twee andere stichtingen binnen PCM, de identiteitsbewakers van de Volkskrant en Trouw, zijn het eens met de transactie. Alle drie de stichtingen blijven als minderheidsaandeelhouder betrokken bij PCM. De resterende 47,5 procent van de aandelen komt in hun handen.

Geen bezwaar

De centrale ondernemingsraad van PCM heeft geen bezwaar tegen de overname door de Britten. De deal moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. De verwachting is dat de transactie eind juni definitief kan worden afgerond.