AMSTERDAM - De Nederlandse banken gaan hun pinautomaten beveiligen tegen fraude. Ze plaatsen een speciaal apparaatje op de pingleuf, waardoor criminelen niet langer de gegevens van betaalpassen kunnen aflezen.

Een geregeld voorkomende vorm van pinfraude gebeurt met elektronische apparatuur die op de pingleuf wordt gezet. Daarmee kopiëren kwaadwillenden de gegevens van pinpassen. Met een camera wordt de pincode achterhaald. Criminelen kunnen zo met een nieuwe pas geld trekken.

Fraudeurs

De banken willen dit voorkomen door een zogenoemde piano device op de pingleuf te plaatsen. Fraudeurs kunnen dan niet langer hun apparatuur gebruiken. Het betreft een preventieve maatregel, zei een woordvoerder van de Rabobank vrijdag.

De komende maanden gaan in ieder geval de Postbank, Rabobank, Fortis en Friesland Bank hun geldautomaten aanpassen. ABN Amro is er al eerder mee begonnen. Het gaat het om ruim 5800 apparaten. In Nederland staan er in totaal tussen de 7000 en 8000.

Interpay

Interpay, de onderneming die het geldverkeer regelt, verwacht dat de andere banken zullen volgen. "Alle geldautomaten moeten worden aangepast, anders verschuift de criminaliteit zich", zei een woordvoerder.

De Postbank en Rabobank gaan hun klanten informeren over het andere uiterlijk van de pinautomaten. Zo is op het scherm te zien hoe de pingleuf er uit hoort te zien. In de regio Amsterdam is het systeem getest.