MILAAN - De president van het Italiaanse concern Fiat, de -jarige Umberto Agnelli, is overleden, zo is vrijdag door het Italiaanse persbureau ANSA bekendgemaakt. Agnelli is donderdag gestorven. Hij was thuis in zijn woning in Turijn en zijn vrouw en kinderen waren bij hem, aldus een officiële verklaring.

Niet-officiële berichten meldden dat hij leed aan kanker. Umberto Agnelli was al langere tijd ziek. Hierdoor was hij onlangs niet meer in staat te verschijnen voor de algemene vergadering van aandeelhouders. Zijn laatste publieke optreden was in april.

Hij was een jaar geleden zijn broer Gianni Agnelli opgevolgd. Ook Gianni Agnelli stierf aan kanker. Officieus had Umberto Agnelli al eerder de werkzaamheden van zijn zieke broer overgenomen.

Als nieuwe Fiat-president was hij betrokken bij het uitwerken van een saneringsplan om de in crisis verkerende onderneming te redden. Daarvoor werd de voorheen bij autobandenfabrikant Pirelli werkzame Giuseppe Morchio aangesteld als bestuursvoorzitter en vice-president.

Grootvader Agnelli heeft het bedrijf meer dan een eeuw geleden opgericht. De Agnelli's wisten van Fiat de grootste autoproducent van Italië en een industrieel conglomeraat te maken.

De familie bezit naast 30,5 procent van Fiat ook de Turijnse voetbalclub Juventus en de kampioensstal van de formule-1-autoraces, Ferrari.