AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen hebben woensdag na een aarzelend begin de weg omhoog hervonden. Beleggers keken vooral uit naar Wall Street, waar hogere openingen worden verwacht. "De dalingen in de VS op dinsdag waren hier al eerder in de koersen verwerkt", zei een analist.


Bekijk video

In Amsterdam schudde de AEX-index de lagere openingskoersen snel van zich af. De graadmeter van de beurs stond vlak voor de lunch ,1 punten (2,13 procent) hoger op 387,52. Daarmee zet het herstel van de afgelopen week door.

KPN en CMG noteerden elk rond het slot van dinsdag. Eerder op de ochtend stond KPN nog op enkele procenten verlies. "Een technisch herstel" na de flinke koerswinst van dinsdag, oordeelde de analist. De overige hoofdfondsen noteerden in de plus.

TPG gestegen

TPG was daarbij een van de sterkste stijgers, met een winst van bijna 4 procent op 20,42 euro. Het bedrijf presenteerde voorbeurs zijn plannen voor de verdere liberalisering van de Nederlandse postmarkt.

Meer vuurwerk was er te vinden op de lokale beurs. Stork opende ruim 8 procent hoger. Beleggers legden daarmee mogelijke tegenvallers in de tweede helft van dit jaar aanvankelijk naast zich neer. Maar tegen de middag was er van de winst nog 0,3 procent over. Boskalis kreeg er 1 procent bij. De baggeraar herhaalde bij zijn halfjaarcijfers de prognose dat de winst dit jaar met 5 tot 10 procent groeit.

DPA onderuit

DPA viel 6,25 procent terug op 4,50 euro. Het bedrijf kampt met slechte marktomstandigheden, waardoor de winst dit jaar drastisch terugvalt. Daarom gaat het uitzendbureau schrappen in zijn kantorennetwerk. Cardio Control, dat ICT-systemen maakt voor de medische wereld, verloor ruim 2 procent ondanks gunstige vooruitzichten.

In de rest van Europa vielen vooral Lufthansa en Axa op. De luchtvaartmaatschappij en het verzekeringsconcern publiceerden halfjaarresultaten die beleggers positief verrasten. Lufthansa vloog 8 procent omhoog. Axa kreeg er 4 procent bij.

Deutsche Telekom

De financiële resultaten van Deutsche Telekom vielen daarentegen minder goed. Het concern boekte een recordverlies van 3,9 miljard euro, waarna de beurskoers daalde. Deutsche Telekom zwom daarmee tegen de stroom in. Bijna alle fondsen in de Frankfurtse DAX-index stegen. De DAX stond rond half twaalf op 2,6 procent winst. Eenzelfde winst was in Parijs te zien voor de CAC-index. De Londense beursindex FTSE steeg 1,9 procent.

De euro bleef in de ochtenduren net boven de 98 dollarcent. De munteenheid noteerde na ruim twee uur handel 0,9805 dollar tegen ,9765 dollar de voorgaande dag. Handelaren schreven de koersstijging vooral toe aan een bericht in de Financial Times dat Saudische investeerders zich terugtrekken uit de Verenigde Staten. Dit zou de dollar onder druk zetten. De euro steeg in pond sterling van 0,6395 naar 0,6415 pond.