UTRECHT - Het personeel van de internationale divisie van de Nederlandse Spoorwegen legt maandag 7 juni tijdelijk het werk neer. Rond het middaguur sluiten de medewerkers de internationale verkoopbalies. Ze willen protesteren tegen de plannen van de NS om ongeveer 250 banen te schrappen bij het onderdeel. Dat zei FNV-bestuurder R. Berghuis donderdag.

De NS wil alle internationale loketten sluiten. Het is de bedoeling de kaartjes naar Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en België via het internet en telefoon te verkopen. De divisie heeft zwaar te lijden onder concurrentie van de zogenoemde prijsvechters, luchtvaartmaatschappijen die goedkope tickets aanbieden.

Loketten

Het personeel eist dat het plan van tafel gaat. Niet alleen de NS'ers worden er de dupe van, ook de reizigers zullen er veel hinder van ondervinden, zegt Berghuis. ,,Maandag 7 juni willen de werknemers de klanten laten zien hoe het is als alle balies dicht zijn.'' De loketten gaan waarschijnlijk een half uur tot een uur dicht. De conducteurs op de internationale treinen gaan ook actievoeren, maar het is nog onduidelijk op welke manier.

"We gedogen de actie en hopen dat de reizigers er geen hinder van ondervinden'', aldus een woordvoerder van de NS. De afgelopen periode hebben de werknemers van NS Internationaal .000 handtekeningen van reizigers verzameld die het niet eens zijn met de plannen van de Spoorwegen. De topman van de NS, Aad Veenman, krijgt de handtekeningen op 7 juni overhandigd.