DEN HAAG/SITTARD - Kartelwaakhond NMa heeft donderdag een inval gedaan bij het facilitair bedrijf van Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad. De dienst vermoedt dat de twee kranten te nauw samenwerken na de overname van De Limburger door uitgever De Telegraaf. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gezegd.

De NMa ging in 2000 akkoord met de overname van De Limburger door de Telegraaf. De uitgever was toen al eigenaar van het Limburgs Dagblad, de andere belangrijke krant in de zuidelijke provincie.

Voorwaarde voor de goedkeuring was dat De Telegraaf de commerciële en redactionele onafhankelijkheid van de twee kranten zou waarborgen. De waakhond denkt nu dat zij toch te nauw samenwerken.

Concurrentie

Hoofdredacteur Frans Blok van het Limburgs Dagblad vermoedt dat de NMa komt toetsen of de beide Limburgse kranten zich houden aan eerder gemaakte afspraken over hun concurrentiepositie.

Toen de Telegraaf enkele jaren geleden Dagblad de Limburger overnam, werd de onafhankelijkheid van beide krantenredacties bedongen. Wel mochten beide kranten samen hun advertenties regelen. Vorig jaar werd op verzoek van de MGL met de NMa afgesproken dat beide redacties meer met elkaar mochten samenwerken dan volgens de oorspronkelijke afspraak. "Wij voldoen voor zover ik weet aan alle regels", zei Blok donderdag.