AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs heeft de handelsweek vrijdag met winst afgesloten. De AEX-index van hoofdfondsen steeg ,41 procent naar 523,35 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen sloot 0,44 procent hoger af op 515,77 punten.

Bekijk de video

KPN en KPNQwest behoorden tot de technologiefondsen die hun aanvankelijke koerswinst prijsgaven. De koers van KPNQwest ging naar beneden toen het Amerikaanse bureau Moody's bekendmaakte te overwegen de kredietwaardigheid van het kabelbedrijf neerwaarts bij te stellen.

KPNQwest verloor 2,8 procent, maar de grootste verliezer in de AEX was mede-eigenaar KPN, die 3,2 procent lager sloot. Daarmee kwam er een voorlopig einde aan de opmars die KPN de voorgaande dagen maakte.

Het bedrijfsnieuws bleef vrijdag vooral beperkt tot lokale fondsen. De Telegraaf pakte een koerswinst van 1 procent. De krantenuitgever maakte het eerste nettoverlies ooit bekend, maar dat kwam niet onverwacht.

Beter Bed was op de lokale markt de gebeten hond. De beddenspecialist verloor maar liefst 17,6 procent op het nieuws dat investeerder Nesbic afziet van een overname.

Indices Europa

Op de beurs in Londen sloot de FTSE-index vrijwel onveranderd. De CAC-index in Parijs ging omhoog met 0,5 procent. Op de beurs in Frankfurt, die pas om 20.00 uur sluit, stond de DAX-index aan het eind van de middag op een winst van 0,4 procent.

Op de valutamarkten ging de koers van de euro omlaag. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd 0,8790 dollar genoteerd in vergelijking met 0,8820 op donderdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling daalde van 0,6180 naar 0,6165 pond.