AMSTERDAM - De directie van vastgoedfonds Rodamco North America heeft wanbeleid gevoerd. Dat oordeel sprak de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam vrijdag uit.

Het bedrijf gaf in augustus miljoenen extra aandelen uit om de Australische belager Westfield op afstand te houden. Het onderzoek dat de Ondernemingskamer liet uitvoeren, concludeerde dat de uitgifte van de aandelen als bescherming niet getuigde van juist beleid.

De Ondernemingskamer constateerde bovendien wanbeleid op twee andere punten: de steun aan een bepaalde stichting en een besluit van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen over de vergoedingen die het zou ontvangen bij verkoop van het bedrijf.

De Ondernemingskamer verbindt echter geen gevolgen aan het wanbeleid. De aandeelhoudersvergadering van maandag kan gewoon doorgaan. Het gevraagde verbod op een stemming over de overname werd niet ingewilligd.

Voorzitter P. de Vries van de Vereniging Effecten Bezitters (VEB), die om zo'n verbod had gevraagd, sprak toch van een zware veroordeling voor RNA: "Het is geen overtreding van twee kilometer te hard rijden."

Rodamco-bestuurder T. Koster zei buitengewoon teleurgesteld te zijn: "We bekijken de mogelijkheid om in cassatie te gaan."

/ECONOMIERodamco opnieuw voor rechter gedaagd