NEW YORK - Twee Amerikaanse advocatenkantoren hebben namens buitenlandse aandeelhouders een aanklacht ingediend tegen het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler.

De aanklacht luidt dat Daimler-Benz de overname van Chrysler zes jaar geleden heeft voorgesteld als een fusie van gelijkwaardige bedrijven, maar in feite het Amerikaanse autoconcern gewoon heeft ingelijfd. De aandeelhouders claimen dat ze te weinig voor hun stukken hebben gekregen.

Uitspraak

Eenzelfde rechtszaak loopt al tegen DaimlerChrysler, aangespannen door de Amerikaanse belegger en grootaandeelhouder Kirk Kerkorian. Een uitspraak in deze zaak valt niet voor het laatste kwartaal van dit jaar te verwachten. Topman Jürgen Schrempp van DaimlerChrysler is al een aantal malen gehoord in de Verenigde Staten. Hij houdt vol dat de aandeelhouders niet zijn misleid.

In juni vorig jaar trof het autoconcern een schikking van 300 miljoen dollar met Amerikaanse aandeelhouders. Buitenlandse aandeelhouders hadden toen het nakijken.

Genoegdoening

Met de zaak die nu is aangespannen willen ook de buitenlandse aandeelhouders genoegdoening krijgen. Een woordvoerder van DaimlerChrysler zei woensdag dat de nieuwe aanklacht riekt naar afpersing.