HEERENVEEN - De raad van commissarissen van vervoerbedrijf NoordNed heeft woensdag zijn vertrouwen in directeur K. Braam uitgesproken. Het personeel van NoordNed wil dat Braam zijn biezen pakt. Braam zou ongenuanceerde uitspraken hebben gedaan. Bovendien zou hij afspraken niet goed nakomen.

Tegelijkertijd hebben de commissarissen een deel van de taken van Braam in handen van R. Hoekzema gelegd. Hij gaat namens de directie de contacten onderhouden met de vakbonden en de ondernemingsraad.

Positieve handreiking

De ondernemingsraad en de vakbonden hebben woensdagmiddag een nieuwsbrief gestuurd aan het personeel. Daarin wordt gesteld dat het aanstellen van Hoekzema "in eerste instantie een positieve handreiking is". De bonden en de ondernemingsraad stellen daarom voor op woensdag 2 juni met Hoekzema om de tafel te gaan zitten.

Het personeel stelde maandag dat Braam voor dinsdag 1 juni om .00 uur weg moet zijn, anders wordt het werk een dag later deels neergelegd. Mocht Braam niet opstappen dan willen de bonden en de ondernemingsraad op 2 juni twee bijeenkomsten met het personeel organiseren. Door de splitsing van het overleg zou het openbaar vervoer gewoon door kunnen gaan, aldus bestuurder P. van der Molen van FNV Bondgenoten.

Winst

Hettinga zei woensdag dat NoordNed voor het eerst in haar vijfjarige bestaan winst heeft gemaakt. "Het is een substantiële winst. En dat is volledig op het conto van Braam te schrijven", aldus Hettinga. Wat de winst en de omzet precies zijn wordt pas na de zomer op de aandeelhoudersvergadering van NoordNed bekend. De Britse vervoerder Arriva is volledig eigenaar van NoordNed en dus de enige aandeelhouder.