DEN HAAG - De Belastingdienst heeft veel aanslagen te laat of met fouten opgestuurd. Bovendien zijn veel aanslagen over 2002 nog niet afgerond. Dat zei E. Bunck van de Federatie van Belastingadviseurs woensdag.

Hij kan zich niet aan de indruk ontrekken dat de problemen dit jaar groter zijn dan vorig jaar. De fiscus heeft volgens de federatie te kampen met problemen in de automatisering.

Erfenis

Vooral wat betreft het successierecht maakt de Belastingdienst fouten. "De fiscus komt bijvoorbeeld aanvankelijk tot de conclusie dat er geen belasting over een erfenis betaald hoeft te worden, maar dan blijkt later dat dat wel moet. Dat is erg vervelend voor de klant", zei Bunck.

Hij constateert verder dat de Belastingdienst veel trager is met het afhandelen van bezwaren. Normaal gesproken wordt er binnen twee maanden gereageerd, maar nu duurt dat veel langer. Dat heeft te maken met overbelasting van het ambtelijk apparaat, vermoedt Bunck.

Financiële oorzaak

Volgens D. Vecht van het College van Belastingadviseurs hebben de fouten een financiële oorzaak. "Het ontbreekt de Belastingdienst aan voldoende geld om falende computerprogramma's te verbeteren. Staatssecretaris Wijn van Financiën besteedt wel extra geld aan de belastingtelefoon maar niet hieraan", meent Vecht.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën noemt de beweringen slecht onderbouwd en onzin. "We liggen met de voorlopige aanslagen op schema. En de problemen rond het successierecht zijn inmiddels opgelost." Beide organisaties hebben in het regulier overleg met de Belastingdienst volgens hem dit soort klachten niet te berde gebracht.