BRUSSEL - Europees commissaris Pascal Lamy (Handel) heeft vrijdag meer inzicht gegeven in de sancties die Europa voorbereidt omdat de Verenigde Staten hun staalmarkt afschermen. Lamy zegt in een vraaggesprek met The Wall Street Journal dat hij staten wil treffen die president Bush politiek hard nodig heeft, waaronder Florida.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant staan op een voorlopige lijst van producten die kunnen rekenen op hogere invoerrechten onder meer motoren van Harley-Davidson, vruchtensappen van Tropicana en staal. Vorige week lekte al uit dat Amerikaanse textiel, waaronder jeans, op de Europese sanctielijst komt te staan. De definitieve lijst is nog niet bekendgemaakt. Die wordt begin volgende week verwacht.

Producten van Tropicana, eigendom van PepsiCo, worden grotendeels gemaakt in Florida, waar Bush in 2000 het presidentschap won en waar zijn broer Jeb gouverneur is. In andere staten (Wisconsin, Pennsylvania en West Virginia) hoopt Bush dit najaar de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden te winnen. Harley-Davidson is gevestigd in Milwaukee, Wisconsin.

Als Europa daadwerkelijk sancties gaat instellen, is een handelsoorlog een feit. De EU is wel van plan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om toestemming te vragen. Volgens WTO-regels mag Europa maatregelen treffen ter compensatie van de Amerikaanse staalsancties. Inmiddels ligt er bij de WTO in Genève al wel een officiële klacht van de EU over de Amerikaanse hogere heffingen op buitenlands staal.

De hogere Amerikaanse invoerrechten, van soms wel 30 procent, zijn deze week ingegaan. Onder meer het Brits-Nederlandse staalconcern Corus is daarvan het slachtoffer.