AMSTERDAM - Pas afgestudeerde academici doen er gemiddeld vijf maanden over om een baan op hun niveau te vinden. Hbo'ers zijn gemiddeld 3,6 maanden op zoek. Slechts 3 procent van de hbo'ers en procent van de academici die in 2001 en 2002 zijn afgestudeerd, zit nu zonder werk.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat de Stichting voor Economisch Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam heeft verricht in opdracht van het weekblad Elsevier. De arbeidsmarkt voor hoogopgeleide starters is vergeleken met andere schoolverlaters gunstig. Toch merken ook zij dat er sprake is van een stagnerende economie. De aanvangssalarissen zijn terug op het niveau van 1999. Sinds 2002 zijn hoogopgeleide starters 10 procent minder gaan verdienen.

Bij hbo'ers vonden afgestudeerden in logopedie, fysiotherapie, bouwkunde en werktuigbouwkunde het snelst een baan. Acteurs en musici doen er het langst over.

Academici

Bij de academici hadden tandartsen, geneeskundigen en afgestudeerden in farmacie, notarieel recht en fiscale economie al binnen twee tot drie maanden werk. Mensen die letteren of sociale wetenschappen hebben gestudeerd, zoeken soms tien maanden naar een baan op academisch niveau. Cultureel antropologen doen daar 21 maanden over.

Starters met een universitaire opleiding verdienen netto gemiddeld 1575 euro per maand. Voor een hbo'er is dat 1375 euro.