AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen waren vrijdagochtend allemaal positief gestemd. Vooral technologiefondsen waren in trek na de hogere koersen op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, donderdag. In Amsterdam noteerde de AEX-index aan het einde van ochtend een winst van 2,6 punten op 523,79, een stijging van 0,5 procent.

Bekijk video

Eenzelfde stijging was weggelegd voor de beurs van Parijs. Frankfurt bleef iets achter met een stijging van 0,45 procnet. Londen viel uit de toon met een fractioneel lagere beursindex.

"Het leek een gewone vrijdag te worden, maar er kwam toch nog beweging", oordeelde een handelaar over de handel op het Damrak. "Het valt mij mee." Positieve uitschieters waren Getronics, KPNQwest en ASML met elk een stijging van rond de 2 procent.

MidKapper KLM boekte een winst van 1,16 procent op 17,50 euro. De luchtvaartmaatschappij gaat haar organisatie herstructureren en breidt de bestemmingen van haar prijsvechters uit. Ook heeft het concern een nieuw onderhoudscontract met Virgin getekend, de grootste opdracht voor derden ooit.

Op de lokale markt viel Landis 24,5 procent terug op 1,60 euro. De automatiseerder maakte donderdag nabeurs bekend dat de verkoop van de dealeractiviteiten aan het Zuid-Afrikaanse Datatec niet doorgaat. Hierdoor valt de winst over 2001 lager uit.

Ook Beter Bed kreeg een tik. Investeringsmaatschappij Nesbic heeft zijn bod op de beddenketen ingetrokken. Hierop daalde de koers van het aandeel Beter Bed 23,2 procent tot 12,35 euro.

Dat de beurs van Londen lager was, was onder meer te wijten aan de koers van Marconi. Die daalde met ruim 50 procent nadat de fabrikant van telecomapparatuur had laten weten niet langer met banken te overleggen over herfinanciering van schulden. Andere technofondsen waren wel hoger doordat het Amerikaanse Applied Materials, een producent van apparatuur voor de chipindustrie, donderdag nabeurs verklaarde de toekomst wat zonniger in te zien.

De euro stond rond het middaguur op 0,8800 dollar en was daarmee iets lager dan eerder op de ochtend. Verder liet de euro 0,6165 pond sterling aantekenen. Ook dat was wat lager dan enkele uren ervoor.