HILVERSUM - Versoepeling van het ontslagrecht lost geen enkel probleem op en jaagt mensen in moeilijke tijden de stuipen op het lijf. 

Dat heeft CNV-voorzitter Jaap Smit zaterdag gezegd in het radioprogramma TROS in bedrijf.

"De discussie over ontslagrechtversoepeling is al jarenlang een totempaal voor werkgevers", meent Smit. "Terwijl de vakbeweging niet anders kan dan, juist in de huidige tijd van crisis, het ontslagrecht met hand en tand verdedigen."

"Werkgevers bijten zich al jaren vast in de versoepeling van het ontslagrecht. Maar een soepeler ontslagrecht lost echter geen enkel probleem in ons land op en de economie wordt er niet door vlot getrokken", aldus Smit. "Het is de hoogste tijd dat we met elkaar spreken over de werkelijke problemen en de oplossingen ervan."

Ziektewet

Zo'n werkelijk probleem is volgens Smit de ziektewet. Als werknemers nu langdurig ziek worden, krijgen ze nog 2 jaar hun salaris doorbetaald. Maar dat tweede jaar weerhoudt het midden- en kleinbedrijf ervan om mensen in vaste dienst te nemen, en ''dat snijdt werknemers in het vlees'', aldus Smit.

Smit wil dat werknemers ook in hun tweede ziektejaar recht houden op hun salaris. Maar dat kan volgens hem anders worden betaald, bijvoorbeeld via een speciale verzekering.