VOORBURG - Nederland heeft als exportland in januari minder inkomsten gekregen. De waarde van de uitvoer daalde 7 procent tot miljard euro. De invoer daalde 13 procent tot bijna 17 miljard euro. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft bekendgemaakt.

De waardedaling van zowel import als export wordt voor een deel veroorzaakt door dalende producentenprijzen. De terugloop bij de invoer is voor de vijfde opeenvolgende maand groter dan de daling van uitvoer. Dit heeft tot gevolg dat het handelsoverschot verder toeneemt. Het overschot bedroeg in januari 2,7 miljard euro, tegen ,6 miljard euro het jaar daarvoor.

De invoer uit landen van de Europese Unie liep in de eerste maand van dit jaar 9 miljard euro op. Dat is 9 procent minder dan een jaar eerder. De uitvoer naar EU-landen daalde 7 procent naar 15 miljard euro. De handelsbalans had eind januari een overschot van ,8 miljard euro, iets lager dan begin 2000.

Het handelstekort met landen buiten de Europese Unie daalde op jaarbasis flink, van 4,4 miljard naar 3,2 miljard euro. De invoer van buiten de EU zakte 18 procent weg naar ruim 7 miljard euro. De uitvoer naar landen buiten de EU daalde 8 procent naar 4 miljard euro.