NEW YORK - De prijs voor een vat olie is maandag in New York weer hard omhoog gegaan. Handelaren waren niet onder de indruk van de geste van Saudi-Arabië om extra olie op de markt te brengen. Nog steeds bestaat er bezorgdheid of er voldoende aanbod is om in de vraag naar olie te voorzien.

Een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) sloot op de termijnmarkten in New York op 41,70 dollar, 1,77 dollar hoger dan vrijdag. Dit niveau is slechts 15 dollarcent verwijderd van het hoogste peil in 21 jaar dat vorige week maandag werd bereikt.

Ook in Londen werd een vat Brent-olie fors duurder. Aan het eind van de handel stond er een notering van 38,15 dollar op de borden tegen 36,51 eind vorige week.

Teleurstelling

Eerder op de dag waren de olieprijzen nog aan het dalen doordat Saudi-Arabië bereid is eenzijdig zijn productie te verhogen. Tegelijkertijd was er echter ook teleurstelling dat de grootste olieproducent ter wereld zijn mede-OPEC-leden in een ingelaste vergadering in Amsterdam niet had weten te overtuigen van een gezamenlijke productieverruiming.

In New York speelde mee dat een oliepijpleiding in de staat Washington in brand stond. Dit brengt de toch al krappe benzineleveranties in de Verenigde Staten verder in gevaar, met de grote vakantie-uittocht op komst, oordeelden analisten.